Waarom naar de paardentandarts?

Het gebit van een paard “groeit”.

scull 2

De tanden en kiezen van het paard worden door de kaak langzaam uitgedrukt. Dat komt door de trilling die ontstaat door het over elkaar schuren van de tanden tijdens het eten. Daarbij slijten de tanden en kiezen gelijktijdig door het malen van ruwvoer en gras.

De “groei” van de tanden en kiezen varieert per leeftijd. De tanden en kiezen van jonge paarden kunnen tot 4mm per jaar “groeien” en de tanden van paarden boven de 20 “groeien” nog maar 1 tot 1,5mm, boven de 25 jaar “groeien” ze bijna niets meer.

Doordat paarden door ons gevoerd worden hebben ze niet meer zelf de keuze over wat ze eten en hoeven ze bijna niet meer te knagen met hun voortanden om voldoende binnen te krijgen.

De bovengenoemde feiten samen zorgen er voor dat het gebit anders slijt dan in de natuur en er vanzelf dus ongewenste afwijkingen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat het gebit niet meer optimaal in balans is wat de volgende zaken kan veroorzaken.

Heeft uw paard bepaalde klachten zoals bijvoorbeeld:

  • Moeilijk aanspringen in de juiste galop,
  • Stijfheid in de rug,
  • Moeilijk buigen naar links of rechts
  • Gewichtsverlies,
  • Spier atrofie op de toplijn en in de flanken,
  • Niet meer recht of vierkant willen staan,
  • Ondefinieerbare kreupelheid,
  • Of problemen in het hoofd zoals hoofd schudden of veel de mond bewegen met rijden,

Het is dus zeker aan te raden om uw paard minimaal 1 keer per jaar door een goede tandarts te laten controleren. Bij jongere sportpaarden is het zelfs aan te raden om dat ieder half jaar te doen. Een gebalanceerd gebit zal de prestaties zeker positief beïnvloeden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *