Het belang van balans in de TMJ

Het kaakgewricht – TMJ (Temporo Mandibular Joint)

TMJ on Scull

Waarom is dit gewricht zo belangrijk?

De TMJ is een van de belangrijkste gewrichten in het lichaam (zowel bij het paard als bij de mens). Dat komt op de eerste plaats omdat er heel veel zenuwen langs dit gewricht lopen.

?????????????????????????????????????????????????????????

Hierdoor is het een heel gevoelig gewricht. Deze gevoeligheid wordt nog eens benadrukt door het feit dat de stand van het kaakgewricht invloed heeft op de impulsen die naar de hersenen worden gevoerd langs de evenwichtszenuw (nervus vestibularis) die samen met de gehoorzenuw (nervus cochlearis) de achtste hersenzenuw (nervus vestibulocochlearis) vormt. Daar wordt de waarneming verwerkt.

Het vestibulaire systeem stuurt voornamelijk signalen naar neurale structuren om oog- en houdingsspieren te beïnvloeden. De samenwerking met de oogspieren zorgt voor de vestibulo-oculaire reflex, de samenwerking met de houdingsspieren (proprioceptie) zorgt voor verschillende houdingsreflexen.

U kunt zich dus voorstellen dat wanneer een kleine afwijking in het gebit zorgt voor een afwijking van de gewenste positie van de TMJ dit van invloed is op de houding en balans  in de beweging van het gehele paard.

Wat voor invloed heeft een NBD gebitsbehandeling op de TMJ?

Een NDB gebitsbehandeling focust op het centreren van de TMJ voor een zo optimaal mogelijke stand van het kaakgewricht met een maximale vrijheid van beweging maar met een zo volledig mogelijk contact tussen de tanden en kiezen. Dit laatste is van groot belang voor de stimulans van de eruptie van de tanden en kiezen en voor het neurologisch effect dat de tanden en kiezen in onderling contact in het lichaam voortbrengen.

P.S. Een aantal links waarin het effect op mensen is onderzocht.

De truc met het mondstuk

Onderkaak zorgt voor problemen aan rug, oren en nek

Kaakgewricht en klachten: oorzaak en gevolg

TV Drenthe Sport over kaakmeting en sportblessures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *