De NBD Behandeling

NBD staat voor Natural Balance Dentistry een methode die ontwikkeld is door Spencer LaFlure van opleidings centrume AWHD (http://www.advancedwholehorsedentistry.com) in de USA.

Zoals uitgelegd op de NBD  pagina, is het van groot belang dat u het gebit van uw paard minimaal 1 keer per jaar laat controleren door een paardentandarts met kennis van zaken.

Ik ga er vanuit dat elke paardentandarts graag het beste resultaat wilt voor het paard en voor de berijder van het paard/eigenaar.

Er zijn behoorlijk wat verschillende opleidingen en opvattingen omtrent dit vak. Vandaar dat iedere paardentandarts zijn eigen werkwijze hanteert en zijn eigen zienswijze er op na houdt.

True Blue NBD focust op de balans  van de mond zodat de TMJ (kaakgewricht) maximale vrijheid maar ook maximale ondersteuning heeft (voor meer info lees: NBD uitleg). Dit resulteert in een betere balans in de mond en een betere balans van het gehele paard. Het zal dus ook positief uitwerken op de prestaties van het paard. Ook zien we vaak dat een paard zelfverzekerder wordt door de betere balans in de mond. Dit bewijzen we keer op keer.

Werkwijze:

Na het maken van een afspraak stuur ik u altijd een bevestiging met de gemaakte afspraken en wat het -bij benadering- gaat kosten.

Controle:  Een controle houdt in dat ik een volledige evaluatie doe van uw paard waarbij ik onderandere kijk naar lichamelijke bouw en balans van uw paard, bewegingsvrijheid van de Altas-Remus, gevoeligheid van de TMJ, Temporalus-spier ontwikkeling, de  AP (Anterior-Posterior/voorwaartse-achterwaartse) bewegingsvrijheid van de kaak. Uiteraard controleer ik de balans van de gehele mond inclusief de voortanden. Ook kijk ik naar eventuele accessen of afwijkingen. Met toestemming maak ik ook foto’s van de bouw en lichaamshouding voor de behandeling en na, zodat de verschillen tussen voor de behandeling en na de behandeling beter zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Evan Soest1

Behandeling van de snijtanden:

De behandeling begint bij het balanceren van de voortanden. Dit is essentieel voor de gehele balans in de mond. Zelfs de kleinste afwijkingen in de snijtanden hebben enorm veel effect op de TMJ (Kaakgewricht) omdat de snijtanden het verste weg staan van het kaakgewricht. Het is van groot belang dat de voortanden volledig contact met elkaar houden maar daarnaast volledige bewegingsvrijheid hebben. Door dit te doen krijgen we direct meer ruimte en vrijheid in de TMJ.

De correcties aan de snijtanden worden gedaan door middel van een kleine handvijl en kost vaak veel tijd omdat het heel precies moet gebeuren (gemiddeld 30-45 minuten).

Het gebruik van elektrisch gereedschap is niet gewenst in mijn werkwijze omdat de hitte van de draaiende delen de samenstelling van de tanden negatief beïnvloed en het vaak veel te veel van de tanden verwijderd. Het is misschien sneller maar zeker niet preciezer!

Snijtanden_eerst

Behandeling van de kiezen:

Het behandelen van de kiezen gebeurt met de zelfde precisie als bij de snijtanden. Ik werk met zeer kleine handvijlen die speciaal zijn ontworpen voor de paardentandartsen die de AWHD opleiding hebben gevolgd. Deze instrumenten zijn ergonomisch gemaakt en ontwikkeld om heel precies te kunnen werken.

Bij het bewerken van de kiezen heb ik de vingers van de hand waar ik op dat moment niet mee vijl, in de mond van het paard precies tegen het deel van de kiezen waar ik aan werk, zo kan ik precies dat weghalen wat moet en direct controleren. Teveel weghalen wordt zo voorkomen en de precisie is gegarandeerd.

Het speculum (de mondklem) gaat slechts beperkt open tijdens de behandeling. Dat is precies voldoende om mijn hand ver genoeg te kunnen inbrengen. Na elke handeling wordt het speculum terug gesloten om ervoor te zorgen dat de kaakspier niet te veel en te lang onder stress komt te staan. Dit geeft het paard ook de kans te voelen wat er gebeurd is en dat levert vaak een beter meewerkend paard op.

Ook bij het behandelen van de kiezen geldt dat het gebruik van elektrisch gereedschap niet gewenst is in mijn werkwijze omdat de hitte van de draaiende delen de samenstelling van de kiezen negatief beïnvloed. Het is misschien sneller maar zeker niet preciezer!

20150505_163544

Verdoving:

Door de manier van behandelen is het vaak mogelijk om zonder verdoving te werken. Wanneer de behandeling toch te veel stress oplevert is het mogelijk om de veearts een verdoving te vragen, dit kan door middel van een injectie van de veearts of u kunt van tevoren een tube met verdovende Dormosedan gel bij uw veearts bestellen. Ik werk altijd met een minimale dosis om ervoor te zorgen dat het paard voelt wat ik aan het doen ben. Daardoor is het een minder traumatische ervaring en kan het paard de behandeling eenvoudig verwerken.

Reiskosten: In de regel geld dat wanneer er meer dan 3 paarden behandeld worden er geen reiskosten gerekend worden. Bij minder dan 3 behandelingen wordt 0,30 cent per gereden kilometer gerekend.

Wenst u meer informatie bel me dan gerust op nummer: +32 484 033 183 of stel uw vraag hieronder in een reactie.

Wenst u een afspraak klik dan HIER  en vul het formulier in.

Bedank voor uw interesse in True Blue NBD!