De PHD Methode

Balans begint bij de snijtanden!  Snijtanden_eerst

Waarom u beter kiest voor  Physiological Horse Dentistry:

Physiological Horse Dentistry is een unieke specialisatie in paarden gebitsverzorging waarbij de vraag wordt gesteld: doet het gebit van het paard meer dan alleen het malen van voeding.

Om dit te bevatten moeten we het paard als geheel begrijpen en bekijken hoe het gebit een vitale rol speelt in het neuromusular systeem.

Er wordt te licht gedacht over een gebitsverzorging van het paard. In 9 van de 10 gevallen wordt er te veel van de tanden en kiezen weggehaald en vaak van de verkeerde plaatsen. Dit heeft een zeer negatief gevolg op de gehele gesteldheid van uw paard.

Het filmpje hieronder geeft een idee over wat de PHD methode precies inhoud:

In de afgelopen honderd jaar heeft de paardentandarts zich geconcentreerd op het behandelen van symptomen (b.v. de scherpe punten, haken, etc. zodat het paard beter kan eten). Physiologiceal Horse dentistry gaat niet zo zeer over beter eten, alhoewel uw paard zeker beter zal eten, maar het gaat over houding, lengte van de passen, volume van de bovenlijn en de algehele beweging en balans van het paard.

20150505_163544

Iedere paarden tandarts of gebit verzorger vijlt de punten van de buitenkant van de bovenste molaren (kiezen) en de punten aan de binnenkant van de onderste molaren. De meeste besteden helemaal geen aandacht aan de snijtanden. Ze geven aan dat ze de scherpe punten weghalen om de beschadiging van de wangen door die scherpe punten te voorkomen. Wat de eigenaren, en waarschijnlijk zelfs diegene die de behandeling doet, zich niet realiseert is dat die punten binnen 2 a 3 maanden weer terug komen! Dit komt omdat de oorzaak van de ontwikkeling van de scherpe punten niet aangepakt wordt. De oorzaak van de ontwikkeling van de scherpe punten zit in het feit dat de snijtanden niet goed op elkaar zijn afgestemd waardoor de vrijheid van beweging wordt beperkt. Dit heeft tot gevolg dat de TMJ (Temporo Mandibular Joint) / het kaakgewricht niet goed gecentreerd is en niet meer naar behoren functioneert. We spreken dan over TMD (Temporal Mandibular Dysfuncion)

Een goed gebalanceerde kaak beweegt in de volgorde van:  Naar beneden – naar buiten – naar boven – naar binnen. Naast deze beweging is ook de beweging van de kaak van voor naar achter mogelijk om een nog betere maal beweging te kunnen creëren. Als de TMJ niet goed is gecentreerd beweegt de kaak alleen nog maar van boven naar beneden, hierdoor slijten de steeds doorgroeiende tanden verkeerd af en zodoende ontwikkelen de scherpe punten en haken op de tanden opnieuw.

Maar een niet goed gecentreerde TMJ veroorzaakt naast deze scherpe punten nog andere uitsteeksels door de verkeerde beweging van de kaak. Deze uitsteeksels noemen we, haken, ramps,waves, Accentuated Transverse Ridging (ATR), etc. De tandarts of veearts heeft geleerd deze accessen te verwijderen en de molaren mooi vlak te maken met mooie ronde zijkanten. Soms maken “bit seat” (het voor de helft afvijlen van de eerste boven en onder kiezen) op de voorste molaren en verminderen daarmee de balans van de kaak en de begeleiding van de TMJ. Een Pysiological Horse Dentist doet dit liever niet!

Wat de manier van werken van True Blue anders maakt is het feit dat de Pysiological Horse Dentistry methode door onderzoek, ervaring en samenwerking met verschillende disciplines zoals Osteopaten en Cranio-Sacraal therapeuten weten dat het grote verschil gemaakt wordt met het optimaliseren van de biomechanica van de mond.

De TMJ/kaakgewricht moet gecentreerd en stabiel zijn. Wanneer de kaakspieren en de tanden netjes op elkaar zijn afgestemd blijft de TMJ gecentreerd. Physiological Horse Dentistry is gebaseerd op jaren van onderzoek uit NBD en gebaseerd op feiten. Al het onderzoek dat gedaan is door AWHD is ondersteund door honderden paarden eigenaren die hun paarden door en door kennen. Mensen zoals Mark Rashid, Tom Curtin, Linda en Patt Parelli, om een aantal namen te noemen die dagelijks en heel de dag met hun paarden bezig zijn.

Een behandeling op de PHD manier begint bij het optimaliseren van de snijtanden die we indien mogelijk weer net zo corrigeren in lengte en in hoek tot het gebit van een 5 jarige. Dit zien we ook bij wilde paarden die op een natuurlijke wijze hun gebit kunnen onderhouden. Wilde paarden houden dit gebit zo in de natuur gedurende hun hele leven. Dit kunnen ze omdat zij ander ruwvoer eten dan onze paarden en dat veel rijker is aan Silica en abrasives. Hierbij is precisie van het grootste belang maar het moet wel afgestemd zijn op het paard omdat elk paard anders is van kaak opbouw dus is het niet “one size fits all”!

20150613_152947 

Het optimaliseren van de snijtanden!

Tanden zijn eigenlijk verkalkte zenuwen, dus al het contact tussen tanden is een “must” om alle zenuw circuits te activeren. Het is te vergelijken met het “fine tunen” van een motor in een racewagen. Alles moet perfect op elkaar worden afgesteld om van de volledige capaciteit van de motor gebruik te kunnen maken, zo is het ook met PHD. Alle hoeken en tandoppervlakten moeten zo precies mogelijk op elkaar worden afgestemd voor een optimale werking. Graag vergelijk ik dit altijd met het slijpen van een diamant. Om een goede diamant te maken moeten alle kanten gelijk zijn en perfect in balans.

Daarnaast, wanneer je precisie wilt zul je er voor moeten zorgen dat je precisie instrumentarium gebruikt. Een PHD tandarts gebruikt precisie instrumenten die speciaal door AWDH ontwikkeld zijn om precies te kunnen werken! Ze zijn kleiner als alle andere vijlen en zijn ergonomisch ontwikkeld om goed in de mond te passen en comfortabel mee te kunnen werken! Tijdens het werken heb ik ook altijd 1 hand in de mond om het instrument te begeleiden en direct te voelen welk deel van de kies bewerkt wordt!

instruments

Ergonomische herontwikkelde instrumenten

Zoals eerder gezegd, precisie is een MUST. Alle hoeken moeten precies gebalanceerd en gelijk zijn om de TMJ gecentreerd te houden. Waarom is dat nu zo belangrijk? Dat is belangrijk omdat de trigamental zenuw door de TMJ loopt. Deze zenuw is verantwoordelijk voor de beweging van het lichaam zoals waar het paard zijn benen plaatst, wat ze voelen in de benen en hoe ver ze hun benen durven plaatsen naast vele andere functies. Er is inmiddels al zeker voldoende bewijs dat wanneer de TMJ niet gecentreerd is en deze zenuw bekneld raakt dit ervoor zorgt dat het paard kortere passen maakt, een minder goede balans heeft, moeilijk vierkant staat, moeilijk de juiste galop aanneemt en dat spiermassa verminderd en de bovenlijn van het paard invalt en de lijst is nog veel langer…….

TMJ on Scull

Hier wordt het kaakgewricht/TMJ aangeduid!

Een PHD paardentandarts is getraind om vanaf de buitenkant van het paard af te lezen wat er zich afspeelt in de mond van het paard zonder de mond te openen.

Kort gezegd, Kies een professional met een PHD opleiding met meer dan 600 uren intensieve studie en onderzoek. Iemand die weet hoe hij de perfecte balans in de hoek van de tanden moet creëren om zo de TMJ perfect in balans te krijgen.

Heeft uw paard bepaalde klachten als, gewichtsverlies, spier atrofie op de toplijn en in de flanken, niet meer recht of vierkant willen staan, ondefinieerbare kreupelheid, moeilijk aanspringen in de juiste galop, stijfheid in de rug en problemen in het hoofd dan is het zeker de moeite om eens een PHD tandarts naar het gebit van uw paard te laten kijken.

Kies wijs! Kies True Blue PHD