NBD gebitsverzorging en “Headshaking” syndroom

 We horen het steeds vaker:

“Mijn paard is een “headshaker” of heeft het “headshaking” syndroom.”

Even kort en simpel, wat is “Headshaking”? :

“Headshaking” is het ongecontroleerd bewegen van het hoofd van het paard waarbij het lijkt of het paard het hoofd slaat naar een insect. Het is een neurologische/zenuw aandoening die veroorzaakt wordt door over stimulatie van zenuwen die pijn veroorzaakt in het hoofd waardoor het paard gaat schudden. De aandoening komt voor in vele soorten en gradaties en is door de diversiteit niet eenduidig op te lossen. Als het al op te lossen is.

Filmpje van een Heashaker!

 

De zenuwen in een paardenhoofd:

De belangrijkste hoofd zenuw is de trigeminalus die we hier rechts in het plaatje zien. Deze zenuw splitst zich af in 3 vertakingen.

  1. De onderste tak voorziet het gevoel in de kaak, het ondergebit en staat ook in verbinding met de zachte delen van tong, kin, lippen en tandvlees. Hij vertakt eveneens naar de speekselklieren en de huid van de oren
  2. De middelste tak bediend het bovengebit, het harde en zachte verhemelte, de neusslijmvliezen, de lippen en het tandvlees in de onderkaak
  3. De derde tak regelt de zintuiglijke waarneming van het oog, het ooglid, de traanbuisjes, de voorhoofdshuid en het neusslijm.

Wat opvalt als we het plaatje goed bekijken is dat de zenuw vlak langs het kaakgewricht/TMJ  (de rode cirkel) loopt voordat het weer de schedel in gaat naar de hersenen om zo de informatie door te kunnen geven.

 

Het “Headshaking” syndroom wordt veroorzaakt door overstimulatie van deze zenuw.

Invloed van het gebit op “Headshaking”

Nu we gezien hebben hoe de hoofdzenuw loopt en dat deze ook het gebit van gevoel voorziet weet je dat het gebit een belangrijk deel uit maakt van de prikkels die deze zenuw te verwerken krijgt. Daarnaast zien we dat zenuw langs het kaakgewricht/TMJ loopt. Wanneer er door obstructies in de beweging, of door afwijkingen op het gebit te grote spanningen op de tanden, kiezen en/of het kaakgewricht ontstaan zal de zenuw verkeerde of te veel informatie geven en kan dit een van de oorzaken zijn van “Headshaking”

 

Invloed van NBD gebitsverzorging op de zenuwen:

NBD – Natural Balance Dentistry is een methode die zich speciaal richt op het effect van het gebit op het gehele paard. Daarom is het belangrijkste doel van een NBD gebitsbehandeling het optimaal laten functioneren van het gebit in functie van de bewegingsvrijheid van de kaak en ondersteuning van het kaakgewricht, de druk op de schedel en de juiste stimulans van de zenuwen.

De focus, het doel en de behandelwijze van de NBD methode wijkt erg af van alle andere gebits behandelingen en is daarom niet te vergelijken met welke andere behandeling dan ook.

De NBD Methode heeft met deze behandelswijze bij 80% van de behandelde paarden met “Headshaking“ syndroom lichte tot zeer positief resultaten behaald in de vermindering van de symptomen.

Vooral in samenwerking met een Cranio Sacraal therapeut of een Osteopaat zijn de resultaten aanzienlijk te noemen.

Voor meer informatie neem gerust contact met mij op!

Huub Rietberg NBD,

Equine Oral Biomechanics Specialist